Aktuella projekt

Aktuella projekt 2019

Planerad utgivning hösten 2019

Ta allting sakta och lugnt. Släpp det gamla, glöm det. Tänk på en ljusnande framtid. Tänk inte på sjukdomen, överlåt det åt mig

Enköpingsdoktorn Ernst Westerlunds ord ska den här gången inte hjälpa. Kvinnan framför honom blir aldrig mer frisk. Hennes nyfödde son har tagits ifrån henne, hon kommer snart att omyndigförklaras och någon ljusnande framtid ska hon aldrig gå till mötes.

Det här är en verklig historia, som utspelar sig i en förfluten tid, i Stockholm, Berlin, Nairobi och annorstädes. En berättelse som för evigt skulle varit glömd, om det inte vore för ett slumpartat möte på en kyrkogård i Skåne, en eftermiddag i augusti 2008.

Ur journaler, förmyndarakter, brev och arkiv, växer en berättelse som skulle kunnat ta sin början i en tid när kvinnor varken fått rösträtt, eller ens tilläts råda över sina egna liv. Nu börjar den istället med ett brev, skrivet efter ett kyligt möte, en gråmulen novemberdag 1971. 

Det är en berättelse om girighet, svek, ondska och en livslögn.

Kommer under hösten 2019, som tryckt bok, e-bok och ljudbok

En helt vanlig dag

Mellan 1984 och 1993 producerade jag film och video för Internationella Röda korset i Geneve. Nu har jag börjat klippa på en retrospektiv dokumentär, baserad på de otaliga resor jag då gjorde, bland annat i Afrika. I juni 1992 filmade jag och ljudtekniker Klas Dykhoff i ett laglöst Mogadishu…

 Nytryck och e-bok ”Patriarken på Mälsåker”

I juli levererades andra upplagan av min bok om äventyraren, mecenaten och storviltjägaren Åke Sjögren, ”Patriarken på Mälsåker -om en självrådig slottsherre, flärd och fåfänglighet”. Nu med fyra nya sidor och i snyggt tryck från SLG, Stockholms Lito Grafiska i Danderyd. 

Boken går att köpa på Mälsåkers slott eller kan beställas från Föreningen Mälsåkers Framtid, www.malsaker.nu

Finns nu även som e-bok hos Bokus, Adlibris och Bokon eller här

Multeum i Strängnäs 9 mars 2018

”Hej,
Stressad smet jag från jobbet i Eskilstuna för att hinna till Multeum till 12.00. Jag fick sista stolen. Det ångrar jag inte! Vilka fängslande berättelser du bjöd på. Jag satt andäktigt och lyssnade. Imponerande detaljrikedom, snyggt presenterat.

Tack!

Hälsningar
Lars Lindström”

Har idag förlänats av Strängnäs kommun. Är nu stolt innehavare av kulturhuset Multeums T-shirt, efter att ha lunchföreläst om Moyie, Åke och Agnes. Fick äntligen känna mig som en ”riktig” författare, efter att ha avverkat en smärre kö av kulturtanter som trängtade efter ett signerat exemplar av min bok ”Patriarken på Mälsåker”. Hade väl inte riktigt räknat med någon större uppslutning en gråtrist fredag i mars, men det dök faktiskt upp runt nittio kulturtörstande Strängnäsbor. Kul!

 

Strathcona Horse for ever!

Besökte Kungliga Bilblioteket i veckan, bara för att försöka få klarhet i ett telefonnummer från 1915, för att kunna lägga de sista bitarna i pusslet kring Agnes. Passade samtidigt på att beställa fram en privat brevsamling som jag haft kännedom om sedan jag skrev ”Patriarken på Mälsåker”, men som av arkivförteckningen att döma inte borde innehålla annat än lite perifer affärskorrespondens. Bäst att ändå kika lite när jag ändå är där, tänkte jag. Döm om min förvåning när jag hittar en hel mapp innehållande brev, vykort, tidningsurklipp och anteckningar. I princip en hel research kring Åke Sjögren, gjord för mer än åttio år sedan. Trodde jag lagt den gubben bakom mig, när boken om Agnes snart är klar. Fotograferade av trehundra dokument som jag just nu försöker bringa reda i. Drar ett djupt andetag och inser att jag antagligen måste skriva en ”riktig” biografi kring denne märklige man.

Stulen text

Jag blev i slutet av mars uppmärksammad på en text i Statens Fastighetsverks tidning Kulturvärden. Tidningen har ett återkommande uppslag man kallar “Anekdoten”. Nu handlade det om Åke Sjögren, ägare till Mälsåkers slott mellan 1898-1916. Med stigande förvåning läste jag texten och insåg att den var en direkt plankning av innehållet i min bok “Patriarken på Mälsåker” som utkom 2016.

Skribenten, en viss Thorsten Sandberg, som jag för övrigt inte vet vem han är, än mindre hört talas om, hade helt sonika stulit hela berättelsen ur min bok. Att texten nu också innehöll ett antal direkta sakfel, gjorde naturligtvis inte saken bättre. Någon referens till min bok fanns inte med. Den tecknade illustrationen var dessutom helt och hållet gjord med bilder ur boken som förlagor. Tyvärr var också illustrationen av själva slottet behäftad med ett antal fel, bl.a. fanns där fönster, till form och antal helt påhittade. Detta upprörde naturligtvis inte minst arkitektoniskt bevandrade läsare, som ansåg att en tidning som handlade om statens kulturbyggnader, dessutom utgiven av en ansvarig myndighet, åtminstone borde vinnlägga sig om att deras byggnader avbildades korrekt.

Jag påpekade naturligtvis det inträffade för ansvarig chefredaktör, som omedelbart lade sig platt och pudlade. Vi gjorde sedan upp i godo, mot att också en rättelse och ursäkt skulle publiceras i nästa nummer. Av delinkventen Thorsten Sandberg har jag inte ens sett röken, än mindre fått någon ursäkt. I veckan publicerade tidningen Kulturvärden rättelsen.

MÄLSÅKER, NOBEL och SJÖGREN

image

–en utställning, video och bok, om epoken Åke Sjögren på Mälsåkers slott 1898-1916.

Utställningen 2018 öppnar i  juni

Boken säljs på Mälsåkers slott eller kan beställas på  kontakt@malsaker.nu

Pris 100 kronor + porto

MOYIE –farmors hemlighet

File 2017-03-31, 16 40 23

Jag hittade en bild. På baksidan står skrivet: ”Taget 18 augusti 1916, på Stallarholmen”… och där sitter hon, uppflugen på ett staket, i fin kjol, vit blus och stor rosett, min farmor Iris… tillsammans med två ytterst välklädda kavaljerer, i snitsiga hattar, blanka skor, kavaj och fluga. Definitivt inga bonddrängar från trakten. Men vilka är dom, han som farmor Iris kärvänligt håller på axeln och han som hon tittar lite ömt emot? Han till höger är dessutom mörkhyad och med största sannolikhet inte från Sverige… och på bilden från Stallarholmen, i augusti 1916, är farmor Iris också gravid sen några veckor eller dagar…

På våren 1917 föder min farmor i hemlighet en son. Han döps till Olov Moyie och skrivs in i kyrkböckerna med tillägget, “fader och moder okända”. Nästan hundra år senare bestämde jag mig för att i en dokumentärfilm ta reda på vem min farmor, matsalsuppasserskan och stalldrängens dotter, egentligen varit… och hur det kom sig att att min farbror Olle kom att bli den enda person i Sverige som någonsin döpts till Moyie… med stavningen M-O-Y-I-E.

 

Sneak preview