I skuggan av Agnes
I samband med ett filmprojekt för drygt tre år sedan snubblade jag över utpressningsliknade avtal, skrivet i början av förra seklet. Avtalet var tänkt att för alltid hemlighålla ett oönskat faderskap.
”…denna betalning upphör då undertecknad eller Fru Haeger dör eller om Fru Haeger mot mig framställer andra anspråk än hvad denna förbindelse innehåller, eller om genom hennes vållande någon av mina anhöriga eller bekanta få kunskap om anledningen till denna förbindelses tillkomst”.
Omständigheterna kring avtalet och vilka de inblandade personerna var, gjorde att jag inte kunde släppa historien. Jag bestämde mig för att skriva en bok. Efter tre års grävande i arkiv, brev, journaler och anteckningar, är den nu klar.
”I skuggan av Agnes”, är en dokumentärroman som utspelar sig i en förfluten tid, i Stockholm, Berlin, Nairobi och annorstädes. Det som berättas i boken har inträffat i verkligheten.
Det är historien om flickan med hermelinboan, den sinnliga blicken och det skälmska leendet. Hon som klippte av sig håret och försvann, in i sin egen värld. Flickan som en gång dansade så lätt på tå och som för en kort stund var en gift mans tidsfördriv.
Det är också berättelsen om pojken som aldrig kunde sitta still. Han som fått sin mors solskensväsen och ljusa syn på allt. Storviltjägaren, mecenaten och slottsherren, vars livsväg inga skuggor kunde fördunkla och vars hela liv förflöt som ett enda stort äventyr.
Det handlar också om vänfasta handslag i kungliga salar, ett världsberömt författarskap och om överdåd och armod i spåren av släkten Nobel. Det är en svindlande historia. Drygt hundra år efter att den inletts, med ett utpressningsliknande avtal, ska den få en minst sagt oväntad upplösning. Allt tar sin början i en tid när kvinnor varken fått rösträtt, eller ens tilläts råda över sina egna liv. Det är en berättelse om girighet, svek, ondska och en livslögn.
”I skuggan av Agnes” kan köpas här: https://widget.publit.com/webshop-y-productions_3553/i-skuggan-av-agnes/9789178194414
Finns också på bl.a. Adlibris och Bokus, samt som e-bok på Bokon.
Patriarken på Mälsåker
Jag hade av olika skäl bestämt mig för att göra en dokumentärfilm, om min farmor. Researchen kom så småningom att ta mig till Mälsåker, på Selaön i Mälaren. På en bild från 1914 syns min farmor, 17 år gammal, poserande framför ett växthus, eller snarare ett orangeri. Efter lite efterforskningar visade det sig tillhöra Åke Sjögren, ägare till Mälsåkers slott. Vem var han och hur hade min farmor hamnat där?
När jag började titta närmare på Sjögren dök den ena märkliga historien efter den andra upp, fantastiska historier kring en märklig man som bara inte gick att släppa. Jag blev helt enkelt tvungen att skriva en bok. Patriarken på Mälsåker –om en självrådig slottsherre, flärd och fåfänglighet. Filmen om farmor är ännu inte klar.
I skuggan av arvstvisten efter Alfred Nobel, köper Åke Sjögren Mälsåkers slott 1898. Det vanskötta Tessinslottet rustas nu för enorma belopp. El och vatten dras in, rummen inreds med exklusiva möbler, väggarna pryds av dyrbar konst och i trädgården byggs ett orangeri med vindruvsodling. Till Mälsåker bjuds kungligheter på jakt, här hålls överdådiga fester och i slottsparken strövar tama björnar och lejon. Sjögren hade gift in sig i familjen Nobel och blivit ekonomiskt oberoende. Han köper nu upp gårdar och tegelbruk i trakten, investerar i gruvor och industriprojekt, driver kaffeplantager och jagar storvilt i Afrika, bekostar arkeologiska expeditioner och hinner också med att bygga Karen Blixens hus utanför Nairobi. Allt betalas med hustrun Marys förmögenhet. Bland sina vänner kan han nu räkna kung Gustav V, prins Wilhelm, industrimannen och konstmecenaten Helge Ax:son Johnson, upptäcksresanden Sven Hedin, ASEAS grundare Gustaf Abraham Granström, grevarna Eric von Rosen och Gustav Lewenhaupt.
Boken är en till vissa delar gestaltad berättelse om epoken Åke Sjögren på Mälsåker. Den tryckta upplagan är utgiven av Föreningen Mälsåkers Framtid i samband med utställningen Mälsåker, Nobel och Sjögren 2016. En utökad andra upplaga trycktes 2018 och finns nu också som e-bok på Bokus, Bokon och Adlibris. Personer, platser, tidsangivelser och övriga fakta är korrekt återgivna, det som berättas har inträffat i verkligheten, däremot är vissa episoder i anslutning till händelser på Mälsåker fritt tolkade av författaren.