Producer

Rapports årskrönika 2003-2007

I början av 2000-talet arbetade jag som bildproducent och formansvarig för samtliga nyhetsprogram som SVT producerade från Stockholm, Aktuellt, Rapport m.fl. Jag var också projektledare för två större omgörningar, av Aktuellt 2003 och Rapport 2004, där vi förändrade scenografi, grafik och programledarnas tilltal. Mellan 2003 och 2007 producerade jag också samtliga Rapports årskrönikor, med Freddie Ekman som redaktör. Den första 2003, var det år utrikesminister Anna Lindh blev mördad…

Fittja Paradiso

För tjugo år sedan gjorde vi Fittja Paradiso. Janne Josefsson hade en idé om att sätta upp en redaktion i förorten, låta unga reportrar filma själva och sända direkt en gång i veckan från lägenheten högst upp i höghuset på Forvägen.
Få program har fått så mycket publicitet i förväg, uppmärksamheten från övriga media var enorm, förväntningarna i förorten ännu större.
Fittja Paradiso blev hårt kritiserat, för att inte säga ökänt. Sällan har väl ett program blivit mer utskällt. Vi anklagades för sensationsjournalistik och för att ge en negativt vinklad och inte rättvisande bild av invandring, förorter i allmänhet och Fittja i synnerhet. Mycket har sagts och skrivits om programmet i efterhand. För mig, som var med från planeringsstadiet och sedan genom hela programserien, är intrycket att mycket av kritiken berodde på besvikelse. Många fick helt enkelt inte fick sina förutbestämda åsikter och förväntningar bekräftade.
Janne var programledare, Helena Bengtsson redaktör och jag producerade.

Bronco och Fittja Boys

I programmet hade vi en återkommande figur som kallades Hasse Bronco, den siste svensken i Fittja. Bronco spelades av Göran Ragnerstam, manus skrevs av Peter Birro. Reportern som följer Bronco är Marcos Hellberg och undertecknad filmade och redigerade… och så hade vi “husbandet” Fittja Boys i garaget…

Striptease

Mellan 1993 och 2000 var jag teknisk redaktör, bildproducent, redigerare och fotograf på SVT:s samhällsredaktion i Stockholm. Vårt huvuduppdrag var det granskande samhällsprogrammet Striptease. Jag var sedan med och startade efterföljaren Uppdrag Granskning hösten 2000.

strip