Aktuella projekt

FÖRORTENS FÖRSTA FÖRSÖKSKANINER

– en film om livet och människorna under sju decennier i Stockholmsförorten Solberga.

Den 17 oktober publicerade jag en drygt 12 minuter lång ”teaser” för produktionen FÖRORTENS FÖRSTA FÖRSÖKSKANINER,  fri att se för alla. På fyra dagar har den haft mer än hundra visningar. Kul att intresset är så stort.
Genom att bli medlem/sponsor kan du stödja filmprojektet om livet och människorna i Stockholmsförorten Solberga, under välfärds- och rekordåren från 1950 fram till idag. Speltid ca. 60 minuter. Beräknas färdig efter sommaren 2022. Inspelning i 4K-upplösning, UHD. Efterbearbetning, redigering, ljussättning och ljudmix, i broadcastkvalité.
Jag kommer också under produktionstiden att publicera en hel del bakgrundsmaterial exklusivt för stödjande “Sponsorer/Patreons”. Du får automatiskt mejl varje gång det finns något nytt att se och läsa.

https://www.patreon.com/bengtericsson

Den som vill stödja projektet på annat sätt kan också Swisha valfritt belopp till:
0705939184 skriv FÖRSÖKSKANIN i meddelandefältet.
Tack för ditt stöd!

Vi är glada och välmående, vi efterkrigstidens folkhemsbarn. Uppfödda på fiskleverolja, V-mjölk och Raketost. Vägda och måttade, på längden och på tvären, hos Barnavårdscentralen. Halsflussen kurerades med Dr. Adolfssons penicillin. Runt hörnet finns Folktandvård, i förortens föreningslokaler folkrörelseideal. ABF för de stora, Unga Örnar för de små… skynda på, skynda på, för nu ska Karusellen gå…

Med grundskola, gymnasium och högskola för alla, ska vi förkroppsliga drömmen om det goda samhället. Bli det våra föräldrar aldrig blev, själva ta ansvar för våra liv. Vi som dragit vinsten i välfärdslotteriet. Så var det tänkt. Vägen är krattad och solen skiner, som den bara gjorde på femtiotalet…

Framför tevens svartvita flimmer blir femtiotal till sextiotal. Det blåser nya vindar nu. Från motbok till mellanöl, från grannskapstanke till miljonprogram, på bara tio år. Långt från berget i solen, en värld som skälver. Skott i Los Angeles och Memphis, drömmar dör med Kennedy och King. Två handskar i luften. Svart makt, ett rött år, ett vitt album.  –You say you want a revolution… 

Allt medan folkhemmets bildningsideal flåsade oss i nacken. 

– Va skare bli av er?

Mitt i allt detta, våra egna drömmar om ett större liv, som vävdes, förverkligades eller kanske glömdes… i ett evigt mikrokosmos, på ett berg i solen, i ett litet avlångt land, i utkanten av världen… 

Och vi..? 

Vi var förortens första försökskaniner.

Multeum 16 oktober 2020

En helt vanlig dag

Har börjat klippa på en retrospektiv betraktelse över min tid i biståndsbranschen
under 1980/1990-talet. Ovan några scener från Mogadishu i maj 1992.

I skuggan av Agnes

Två veckor sedan jag tryckte på ”Publicera-knappen” och försäljningen av boken har börjat ta fart. Har inte riktigt fått kläm på hur det ser ut med leveranstiderna från Adlibris och Bokus, som enligt dem själva kan ligga på upp till 15 dagar. Från webshopen här på sidan, som administreras av Publit, så ska det ta ca. fem arbetsdagar.

De första kommentarerna har också börjat ramla in.

Du är verkligen mästare på att skifta tidsperspektiven, vilket bidrar till dramatiken i berättelsen. Tycker att effekten den här gången blir ännu bättre än i ”Patriarken”, kanske därför att tidsspannet är längre denna gång. Imponerande research också; var hittar du allt?

– I denna januarilördags gryning läste jag färdigt I skuggan av Agnes, ett imponerande grävarbete vars resultat Du koncentrerat på 265 sidor.

– En verkligt skrämmande historia. Pengar är ett farligt gift!

– Läste den i går, kunde inte släppa utan få svar. Du har grävt ordentligt i arkiven!

– Fastnade särskilt för hur kall Agnes syster var. Hennes manipulerande, intrigerande och narcissistiska drag känns tyvärr igen i mitt släktled av familjen.