Aktuella projekt

FÖRORTENS FÖRSTA FÖRSÖKSKANINER

– en serie kortfilmer om livet och människorna under välfärdsåren i Stockholmsförorten Solberga.

Med start under hösten 2021, kommer jag varje månad att publicera ett nytt avsnitt via Patreon/Vimeo.
https://www.patreon.com/bengtericsson

Vi är glada och välmående, vi efterkrigstidens folkhemsbarn. Uppfödda på fiskleverolja, V-mjölk och Raketost. Vägda och måttade, på längden och på tvären, hos Barnavårdscentralen. Halsflussen kurerades med Dr. Adolfssons penicillin. Runt hörnet finns Folktandvård, i förortens föreningslokaler folkrörelseideal. ABF för de stora, Unga Örnar för de små… skynda på, skynda på, för nu ska Karusellen gå…

Med grundskola, gymnasium och högskola för alla, ska vi förkroppsliga drömmen om det goda samhället. Bli det våra föräldrar aldrig blev, själva ta ansvar för våra liv. Vi som dragit vinsten i välfärdslotteriet. Så var det tänkt. Vägen är krattad och solen skiner, som den bara gjorde på femtiotalet… och det är drygt tjugo år innan en jänta från Hagfors ska sjunga en sång om drömmar och sviken kärlek.

Framför tevens svartvita flimmer blir femtiotal till sextiotal. Det blåser nya vindar nu. Från motbok till mellanöl, från grannskapstanke till miljonprogram, på bara tio år. Långt från berget i solen, en värld som skälver. Skott i Los Angeles och Memphis, drömmar dör med Kennedy och King. Två handskar i luften. Svart makt, ett rött år, ett vitt album.  –You say you want a revolution… 

Allt medan folkhemmets bildningsideal flåsade oss i nacken. 

– Va skare bli av er?

Men efter drygt fyra decenniers regeringsinnehav går dom som valde makten mot sitt livs nederlag. Rött blir blått, sjuttiotal blir till åttiotal och finansens valpar ylar i nattens sena timme. På Wembley får en rocksångare 400 miljoner människor att skänka 1,5 miljard kronor till Afrika, i en stad inte alltför långt bort exploderar ett kärnreaktor och på Sveavägen, en gråslaskig februarinatt, förlorar folkhemmet för alltid sin oskuld. Det giriga åttiotalet går mot sitt slut. På andra sidan sundet börjar världen. We are the world!

Drygt två decennier senare och min egen resa mot livets slutstation är kanske halvvägs gången. Från förortens idyll tog den mig till yttersta nöd och förtvivlans behov, genom orättfärdiga krig och över svältens brända jord, till andra sidan bergen, dit där det också bodde folk. En resa i en tid av globala perspektiv. Allt medan folkhemmets förvaltare gick vilse, i klassromantik, hegemoni och förfluten retorik, någonstans bak penséerna på bardomens balkong.

Mitt i allt detta, våra egna drömmar om ett större liv, som vävdes, förverkligades eller kanske glömdes… i ett evigt mikrokosmos, på ett berg i solen, i ett litet avlångt land, i utkanten av världen… 

Vad var det då hon sjöng, jäntan från Hagfors, redan i februari 1976, i Hasse&Tages revy Svea Hund?

“Var blev ni av, ljuva drömmar om en rimligare jord.

Ett nytt sätt att leva? Var det bara tomma ord?

Var är dom nu, dom som påstod att dom hade alla svar,

men svek alla oss och valde makten? Dom är kvar.”

Och vi..? 

Vi var förortens första försökskaniner.

Multeum 16 oktober 2020

En helt vanlig dag

Har börjat klippa på en retrospektiv betraktelse över min tid i biståndsbranschen
under 1980/1990-talet. Ovan några scener från Mogadishu i maj 1992.

I skuggan av Agnes

Två veckor sedan jag tryckte på ”Publicera-knappen” och försäljningen av boken har börjat ta fart. Har inte riktigt fått kläm på hur det ser ut med leveranstiderna från Adlibris och Bokus, som enligt dem själva kan ligga på upp till 15 dagar. Från webshopen här på sidan, som administreras av Publit, så ska det ta ca. fem arbetsdagar.

De första kommentarerna har också börjat ramla in.

Du är verkligen mästare på att skifta tidsperspektiven, vilket bidrar till dramatiken i berättelsen. Tycker att effekten den här gången blir ännu bättre än i ”Patriarken”, kanske därför att tidsspannet är längre denna gång. Imponerande research också; var hittar du allt?

– I denna januarilördags gryning läste jag färdigt I skuggan av Agnes, ett imponerande grävarbete vars resultat Du koncentrerat på 265 sidor.

– En verkligt skrämmande historia. Pengar är ett farligt gift!

– Läste den i går, kunde inte släppa utan få svar. Du har grävt ordentligt i arkiven!

– Fastnade särskilt för hur kall Agnes syster var. Hennes manipulerande, intrigerande och narcissistiska drag känns tyvärr igen i mitt släktled av familjen.